سفارش تبلیغ
صبا ویژن

استوا:

 به دایره بزرگی که دور زمین تصور می کنیم و فاصله ی آن از قطب شمال وقطب جنوب کره ی زمین یکسان است خط استوا می گوییم.

بیشتر بدانیم:

درواقع یک دایره ی فرضی می باشدودر واقعیت همچنین خطی دور زمین نیست.پس یک دایره ی فرضی می باشد که کره ی زمین را به دوقسمت مساوی به نام نمیکره ی شمالی ونیم کره ی جنوبی تقسیم می کند.نیمکره ی شمالی دربالای خط استوا ونیم کره ی جنوبی درزیرخط استوا واقع شده است.

خط استوا همان قطر زمین می باشدکه بزرگترین مدار زمین می باشد.

 

مدار :

 به دایره هایی که به موازای خط استوا بر روی کره زمین تصور می کنیم مدار می گوییم . بزرگترین مدار همان خط استوا می باشد که درمرکز زمین فرض شده است.

بیشتر بدانیم:

مدار ها تعیین کننده ی مناطق آب وهوایی کره ی زمین می باشد.که سه نوع آب وهوا به طور کلی بیان شده است:

:1- آب و هوای حاره ای ( گرم استوایی) : این نوع آب و هوا در روی خط استوا واقع شده است که دارای آب و هوای گرم ورطوبت فراوان همراه با بارندگی فراوان می باشد طوری که جنگل های آمازون وآفریقا ورودهای پر آب آمازون در برزیل وگنگو ونیل در آفریقا  در این مکان جغرافیایی واقع شده است.

2- آب و هوای معتدل : در بالای ناحیه ی حاره ای واقع شده است که دارای چهار فصل می باشدو آب و هوا درحد اعتدال هست.

3- آب و هوای سرد قطبی: در منتها الیه کره ی زمین می باشد یعنی قطب شمال وقطب جنوب. که دارای آب وهوای سرد وخشک قطبی هست ودر این ناحیه به علت خشکی هوا بارندگی برف و باران صورت نمی گیرد وبرفهای موجود درآن درواقع بوسیله ی باد از نواحی معتدل درفصل زمستان حمل میشود وبه علت کمبود نورخورشید وناکافی بودن گرما برفها آب نمی شوند.این نواحی سرزمین های منجمد(یخ بسته) می باشد واقیانوس های منجمد شمالی درقطب شمال ومنجمد جنوبی در قطب جنوب واقع شده است که دارای یخچال های عظیم و گاهی شناور در روی آب ها هستند.

سرد ترین ناحیه ی کره ی زمین قطب جنوب می باشد.

زمانی که ساکنان نیم کره ی شمالی در فصل زمستان به سر می برند ساکنان نیم کره ی جنوبی زمین در فصل تابستان به سر می برند وهمچنین زمانی که در نیمکره ی شمالی فصل بهار باشد درنیم کره ی جنوبی فصل پاییز می باشد.همه این ها به خاطر گردش زمین به دور خورشید می باشد.

 

مدار استوا صفر درجه (مدار مبدا) در نظر گرفته شده و مدار ها در نیم کره شمالی و در نیم کره جنوبی بین 0تا 90 درجه تقسیم می شوند .

 

نصف النهار :

 اگر در روی یک کره ی جغرافیایی ، خط های ،(نیم دایره هایی) از قطب شمال تا قطب جنوب ترسیم کنیم به این خطوط نصف النهار می گوییم . نصف النهار  مبدا کره ی زمین را به دوقسمت مساوی به نام های نیم کره ی شرقی ونیم کره ی غربی تقسیم می کند.

نصف النهار مبدا ( گر ینویچ ، لندن ، مرکزی ) که از رصد خانه ی گرینویچ لندن عبور می کند به عنوان نصف النهار مبدا (صفر درجه ) در نظر گرفته شده است .

بیشتر بدانیم:

نصف النهار های نیم کره شرقی از صفر تا 180 درجه در شرق و نصف النهار ها ی نیم کره غربی بین صفر تا 180 درجه در غرب تغییر می کنند.

مختصات جغرافیایی:

هر نقطه از زمین ، روی یک مدار و یک نصف النهار مشخص قرار دارد که به آن مختصات جغرافیایی آن نقطه می گویند وتعیین کننده ی زمان وساعت می باشد.مثلا :زمانی که در ایران هنگام روز هست در کشور آمریکا که درنمیکره ی غرب زمین واقع شده شب می باشد. چون ایران درنیمکره ی شرق زمین واقع شده است .

 

نمایش حرکت انتقالی زمین

گردش زمین به دور خورشید را حرکت انتقالی می گویند که با عث پدید آمدن چهار فصل می باشد که یک دور کامل زمین به دور خورشید 365 روزو 6 ساعت طول می کشد که یک سال شمسی را به وجود می آورد که با اولین روز فروردین شروع می شود.

بیشتر بدانیم:

در این گردش کره ی زمین دو انقلاب زمستانی وانقلاب تابستانی را سپری می کند که در انقلاب زمستانی اولین شب دی ماه طولانی ترین شب سال می باشد که به آن ما ایرانی ها شب یلدا می گوییم که روز کوتاهی را درپیش دارد..ودر انقلاب تابستانی اولین روز تیرماه طولانی ترین روز سال می باشد که در این روز شب کوتاه می باشد.

حرکت چرخشی(وضعی) زمین

دراین حرکت زمین به دور خود می چرخد ویک شبانه روز یعنی 24 ساعت را به وجود می آورد که در حالت تعادل 12 ساعت روز و12 ساعت شب می باشد.

بیشتر بدانیم:

زمانی که یک جهت زمین روبه روی خورشید قرار بگیرد آن قسمت روز می باشد وجهت دیگر که پشت به خورشید هست ودر سایه قرار می گیرد شب می باشد.می دانیم که خورشید از سمت مشرق طلوع می کند ودر سمت مغرب غروب می کند علت چیست؟؟؟ علت آن بخاطر جهت چرخش زمین به دور خود می باشد که از سمت غرب شروع به چرخش به دور خود می کند.پس جهت چرخش زمین به دور خود از غرب به شرق می باشد.

زمانی را ظهر می نامیم که خورشید مستقیم بالای سر ما قرار بگیرد ودر این هنگام سایه ای تشکیل نمی شود.

پس به طور علمی:

زمین در هر 24 ساعت یکبار به دور محوری که نسبت به سطح مدار آن زاویه 23 درجه 27 دقیقه تشکیل می‌دهد، می‌چرخد یعنی زمین هر 24 ساعت یک بار از غرب به شرق به دور خود می‌گردد، از این حرکت شب و روز حاصل می‌شود. به علت صلب بودن زمین ، سرعت خطی نقاط مختلف آن متناوب است بطوری که سرعت خطی زمین در استوا 465.7 متر در ثانیه و سرعت خطی آن در قطبین صفر است. در هر لحظه نیمی از زمین مقابل خورشید قرار می‌گیرد و نیمی دیگر تاریک است به این حرکت که به دور محور فرضی زمین است که از قطبین می‌گذرد حرکت وضعی می‌گویند. و به این قسمت از نیمه روشن زمین دایره عظیمه روشنایی نام نهاده‌اند.

تمایل محور زمین سبب می‌شود که در دو فصل زمستان و تابستان بخصوص دایره عظیمه روشنایی قسمتی از قطبین را شامل شود و طول شبانه روز در دو نیمکره شمالی و جنوبی و در فصول مختلف سال یکسان نباشد. زمین در هر ساعت 15 درجه به دور خورد می‌گردد طول هر روز از تقسیم زاویه بین
طلوع و غروب خورشید به 15 بدست می‌آید. در اعتدالین طول شبانه روز با همدیگر برابر است.

                                           تصویرمتحرک ازدوران زمین به دورخود                                     

همان طور که می بینید جهت چرخش از سمت غرب به سمت شرق می باشد.




تاریخ : دوشنبه 94/10/21 | 4:0 عصر | نویسنده : زهرا طالبی | نظر

  • paper | آریس دی ال | شکارچی نرم افزار